Nejnovější trendy pro výběr kuchyňské desky

25.06. 2015 12:15 | Interiér

Přemýšleli jste někdy o tom, kterou část z vaší kuchyně nejvíce využíváte? Jestli jsou to skříňky, varná deska, dřez nebo trouba? Možná budete překvapeni – nejčastěji pracujeme na kuchyňské desce a to až 50 % z doby strávené v kuchyni. Vaření na sporáku pak zabírá pouze 13 %. Přesto se výběr kuchyňské pracovní desky často podceňuje a opomíjí se jak její funkce estetická, tak i otázka materiálu.

Kamenná pracovní deska

Rozhodujícím kritériem při volbě správné pracovní desky do kuchyně je to, kolik času vařením strávíte. Ten, kdo je celý den mimo domov, nevaří často a k večeři si většinou jen namaže rohlík s máslem, nemusí do desky investovat tolik finančních prostředků jako ten, kdo denně vyvařuje pro pětičlennou rodinu. Správný výběr kuchyňské pracovní desky, která se bude využívat každodenně, je důležitý a zásadním způsobem ovlivní spokojenost z práce každého kuchaře či kuchařky.

Kuchyňské pracovní desky se dnes obvykle vyrábějí z laminátu, nerezavějící oceli, dřeva, přírodního kamene (žula, mramor, vápenec) a technického kamene. Pojďte se s námi seznámit s výhodami a nevýhodami jednotlivých druhů.

Laminátové desky

Laminátové desky jsou nejčastějším zástupcem mezi pracovními kuchyňskými deskami v českých domácnostech. Jejich nespornou výhodou je především cena – jsou zdaleka nejlevnější variantou ve srovnání s ostatními nabízenými materiály. Desky se vyrábí z dřevěných třísek spojených syntetickými pryskyřicemi, které jsou při vysokém tlaku a teplotě tvrzené. Poté se laminují, tedy pokrývají papírem napuštěným pryskyřicí.

Laminátové desky

Na trhu jsou k sehnání v rozdílných úrovních kvality, liší se například odolností vůči teplotě či oděru. Nejdelší životnost nabízejí desky s takzvaným vysokotlakým laminátem.

Vsakování vlhkosti do desky zabraňuje postformingové zakončení spodních a předních hran. Po vniknutí vody do dřevotřískové části může docházet k nabobtnání – to je společně se sklonem k mechanickému poškození největší nevýhodou těchto desek. I proto je nezbytné, aby dřez a těsnění kolem jeho okrajů bylo správně nainstalováno.

Výhody:

  • široká nabídka barev a vzorů,
  • jednoduchá údržba (postačí houbička a saponát, není nutné impregnovat),
  • příznivá cena.

Nevýhody

  • hrozí poškození desky, mechanické i tepelné,
  • nabobtnání po vniknutí vody do dřevotřísky,
  • nelze opravit přebroušením, při poškození se musí vyměnit celá deska,
  • spoje jsou viditelné.

 

Nerezové desky

Nerezové kuchyňské pracovní desky nacházejí nejširší uplatnění v restauracích a jídelnách. Jsou hygienickým řešením, hodně vydrží a nabízí možnost snadné údržby. Na desku můžete položit i horký hrnec a zůstane nepoškozená. Designově minimalistické kuchyně stále častěji přenášejí nerez i do našich domovů. Velkou výhodou je, že nerezový dřez může být přímo vsazen v pracovní desce a ta se tak stává jednolitým funkčním kusem.

Nerezové desky

Stejně jako ostatní materiály ale kromě plusů přináší i mínusy. Při používání nerezové desky se jen málokdo vyhne jejímu poškrábání a udržet ji lesklou a bez otisků se zdá skoro nemožné. Na fotografiích vypadá nerez víc než lákavě, realita při běžném používání ale může být jiná.

Výhody:

  • odolnost vůči vyšším teplotám,
  • dlouhá životnost,
  • hygieničnost.

Nevýhody:

  • otisky nebo polití jsou viditelné,
  • nižší odolnost vůči poškrábání,
  • vyšší hlučnost práce na nerezové desce,
  • vyšší pořizovací cena,
  • menší nabídka v kuchyňských studiích.

Dřevěné desky

Dřevo je interiérovou stálicí a patří se i mezi vhodné materiály na kuchyňské pracovní desky. Přírodní materiály byly, jsou a budou trendy. Dřevěné desky z masivu kuchyň ozvláštní a významně vylepší její vzhled. Mají samozřejmě ale i zápory a tím hlavním je náchylnost k opotřebení. Životnost dřeva je možné prodloužit ošetřením speciálním olejem. Bohužel je také obtížné vyhnout se poškrábání povrchu desky. Na druhou stranu je ale možné ji renovovat přebroušením.

Dřevěné desky

Nezapomeňte také na nutnost sladění desky s podlahou a dvířky kuchyně – stejně jako u jakéhokoli jiného masivu platí, že příliš dekorů dřeva v jedné místnosti škodí.

Výhody:

  • odolnost vůči vyšším teplotám,
  • přírodní vzhled,
  • možnost úpravy pomocí přebroušení.

Nevýhody:

  • měkký materiál – hrozí mechanické poškození,
  • vyšší nasákavost – lze vylepšit ošetřením olejem či vosky,
  • nutnost pravidelné údržby,
  • obtížnější kombinovatelnost se zbytkem kuchyně.

Kamenné desky

Přírodní kámen patří mezi dražší materiály. Nabízí se desky vyrobené ze žuly, mramoru, vápence nebo travertinu. Výhodou je (stejně jako při využití dřeva) to, že kámen je čistě autentický přírodní produkt. Nabízí vysokou tepelnou odolnost a mechanické opotřebení vás v tomto případě také trápit nebude.

Kamenné desky

Desky ze žuly jsou opravdovým vrcholem odolnosti. Žula patří mezi neporézní materiály, odolá teplu, otiskům i kyselinám. Oproti tomu mramor a vápenec jsou materiály porézní, musíte je ošetřit penetrací.

Kámen, jako zástupce přírodních materiálů, nabízí nepřeberné množství vzorů, tvarů, barev a podob, každá deska je naprosto unikátní. Zajímavostí je, že materiál se prodává spolu s prací.

Výhody:

  • odolnost vůči vysokým teplotám,
  • odolnost vůči mechanickému opotřebení,
  • jedinečnost každé pracovní desky,
  • přírodní vzhled.

Nevýhody:

  • ekonomická náročnost,
  • u delších desek viditelné spoje,
  • nutnost impregnace u některých druhů kamene.

Desky z technického kamene

Technický kámen se vyrábí také z přírodního materiálu, nejčastěji z drceného křemene. Obsahuje až 90 % přírodního kamene. Ten je lisován společně s pryskyřicí a barevnými pigmenty do výsledné podoby desky. V některých vlastnostech je dokonce výhodnější než přírodní kámen – pracovní desky nabízejí vyšší mechanickou odolnost a zároveň téměř nulovou nasákavost. Jsou tak výrazně odolné proti vniknutí vody a chemickému znečištění.

Desky z technického kamene

Důležité je také neopomenout, že deska má při využití kamene podstatně vyšší hmotnost než u ostatních materiálů. Kuchyň musí tedy zátěž udržet. Mínusem může také být to, že desky z technického kamene již nejsou tak jedinečné jako při využití přírodního kamene. Na druhou stranu ale díky svému standardizovanému zpracování nabízí zákazníkům podstatně jednodušší výběr z předem dané nabídky barev a dekorů. Finální verze je tedy – na rozdíl od přírodního kamene – naprosto jasná už před vyrobením kuchyňské pracovní desky.

Výhody:

  • pevný a mechanicky odolný materiál,
  • nízká nasákavost,
  • rozsáhlý výběr barev a dekorů,
  • originalita materiálu.

Nevýhody:

  • vyšší hmotnost,
  • špatně se odstraňuje případné poškrábání (to se ale prakticky nevyskytuje).

Nejlépe poradí profesionálové

Výběr kuchyňské pracovní desky se vždy snažte konzultovat se specialistou. Poradí vám, zda je vaše volba tou pravou, a to s ohledem na vaše představy, přání, potřeby a také vytížení kuchyně. I instalaci je vhodné přenechat profesionálům – šikovný domácí kutil si většinou poradí s upevněním laminátové desky. Usazení dřezu a baterie už je ale náročnější disciplínou, nepovedená instalace může skončit až koupí nové desky.

U ostatních materiálů jsou však specialisté nutností. Celkový vzhled, správnou funkčnost a výdrž kuchyňské pracovní desky určují i detaily – zakončení desky, usazení dřezu nebo spáry a napojení desek k sobě. Odborníci tak pomohou finální kráse celé vaší kuchyňské linky.

FOTO: hgtv.com, homedepot.com